401-es szintetikus laboratórium

Laborvezető: Bánóczi Zoltán, Ph.D.


Cím: Budapest, Pázmány P. sétány 1/A, IV. emelet, 401.
Telefon: 06-1-372-2500
Fax: 06-1-372-2620A laboratórium fő tevékenysége peptid alapú biokonjugátumok szintézise és vizsgálata. A biokonjugátumok tumorellenes hatását vizsgáljuk, hogy olyan származékot állítsunk elő mely a tumor terápiában is alkalmazható lesz. Egyrészt különböző hatóanyagokat a hordozó peptidekhez kapcsolva kívánjuk javítani azok biológiai tulajdonságait (pl. sejtfelvételük fokozása, mellékhatások csökkentése, gyógyszer-rezisztencia kivédése, vízoldhatóság növelése), másrészt a hordozó peptideket proapoptotikus peptidekkel konjugáljuk az apoptotikus folyamatok fokozása céljából. Antitumor hatású vegyületek közül antraciklin (daunorubicin, doxorubicin), vinka-alkaloid és folsav antagonista (metotrexát, pemetrexed) származékok konjugátumait építjük fel különböző kapcsolási technikák alkalmazásával (amid, négyszögamid, oxim, hidrazon, tioéter). Az antraciklin tartalmú konjugátumok fluoreszkálnak, így citosztatikus hatásuk vizsgálata mellett lehetőségünk van követni a sejtbejutásukat is, más esetekben fluoreszcens molekulával jelöljük a konjugátumokat.

Az általunk vizsgált konjugátumok kialakítása során a hatóanyagokat sejtpenetráló peptidekhez kapcsoljuk. Ezek a peptidek képesek átjutni a sejtmembránon és a hozzájuk kapcsolt vegyületeket a citoszolba/sejtmagba juttatni. A sejtpenetráló peptidek családja igen szerteágazó. Kutatásainkban a lehetséges peptidek közül a penetratint és az oligoarginineket alkalmazzuk. Ugyanakkor kutatásokat végzünk, minél kisebb, de hatékony sejtpenetráló peptid előállítására is. Ezáltal minimálisra csökkentve a peptid és a szállítandó molekula közötti esetleges kölcsönhatások lehetőségét. Ezekkel a peptidekkel kapcsolatban azt várjuk, hogy megváltozik a sejtbejutás módja és az kevésbé függ majd a szállítandó molekulától.

A peptideket szilárdfázisú peptidszintézis módszerével készítjük manuálisan, azonban lehetőség van peptidszintetizátor (Syro) használatára is. A peptideket mind Boc/Bzl, mind Fmoc/tBu stratégia alkalmazásával felépíthetjük. A Boc/Bzl stratégia alkalmazásához rendelkezésre áll egy hidrogén-fluoridos hasításra alkalmas teflon készülék (409. labor). A konjugátumokat általában oldatfázisú konjugációs és ligációs módszerekkel alakítjuk ki. A nyers peptidek és konjugátumok tisztítását HPLC rendszerekkel végezzük (414. labor).


célzott tumorterápia


top